T: +31 (0)6 – 229 288 03 | E: conchita@wowmundo.nl

Hartslag van Geluk; deel 1

Weet jij van welke taken, verantwoordelijkheden en rollen jij het geluksgevoel krijgt op je werk? Ben je de goede dingen aan het doen? Of anders gezegd, hoe weet je of je de goede dingen aan het doen bent? Om hier antwoorden op te vinden heb ik een oefening waarmee je kan achterhalen wat de hoogte- en dieptepunten waren in je werk carrière.

Zet in een tijdslijn de functies en rollen die je vanaf het begin van je carrière hebt uitgevoerd. Zijn het hoogtepunten dan zet je een punt bij dat jaar hoog boven de middellijn. Was het een dieptepunt dan zet je dit onder de middellijn. Heb je binnen dezelfde functie duidelijke hoogte- en dieptepunten ervaren, dan kun je deze ook in de tijdlijn zetten.

Verbind nu alle punten met elkaar. Je hebt nu je “hartslag” van geluk te pakken.

 

 

Het is de kunst om uit je hartslag van geluk te destilleren waarom het hoogte- en dieptepunten zijn geweest. Een belangrijke stap hierbij is het benoemen van je eigen rol. Met deze oefening krijg je inzicht in waar jij energie van krijgt, wat je nodig hebt om in een flow* staat te komen. Je krijgt antwoorden op vragen zoals in welke omgeving wil je werken, welke personen geven jou energie, voor welke bedrijven wil jij graag werken, wil je een onderneming starten enz. Met het geven van de antwoorden weet je ook wat je volgende stap is in je werk carrière.

En hoe zit het nu met je privé leven? Dezelfde oefening kun je uitvoeren maar dan neem je je privéleven als uitgangspunt. Het zou zomaar kunnen dat je hartslag van je werk en privé op elkaar passen. Was je helemaal blij met je baan maar liep het privé niet zo lekker dan heeft dit zijn weerslag op elkaar en visa versa. Werk heeft een grote impact op ons leven omdat wij daar veel tijd aan besteden. Niet alleen op kantoor maar ook als je “vrij” bent. Denk maar aan de gedachtespinsels die je meeneemt onder de douche of het gesprek dat je niet loslaat, die ene puzzel die je graag wilt oplossen of wat te denken van de frustraties die je thuis wilt ventileren.

Zowel de positieve als negatieve ervaringen neem je mee naar het nu en de toekomst. De kunst is om de negatieve ervaringen te zien als leermomenten die nodig zijn om je geluk te laten groeien. Om in een staat van geluk te blijven heb je negatieve ervaringen nodig. Stel je voor dat je altijd al vrolijk bent geweest, alles voor de wind gaat, nooit een tegenslag hebt gekend of teleurgesteld bent…. Als je nu de stippen aan elkaar verbindt dan heb je geen hartslag maar een flatline. Je bent eigenlijk klinisch dood.

Om vol te leven heb je een hartslag nodig en dat betekend pieken en dalen ervaren. Mensen die deze staat van zijn kunnen vasthouden hebben ook zeker momenten dat ze flink gefrustreerd zijn of verdrietig of angstig of alles tegelijk. Het grote verschil met mensen die deze staat nog niet gevonden hebben is dat deze momenten bewust kort worden gehouden. Zij hebben het vertrouwen de rust en de kracht dat wat ze ook tegenkomen het ze niet gaat breken maar laat groeien. Ze kijken naar het goede in het negatieve en weten dat zij controle hebben op de wijze waarop ze met tegenslag om gaan.

Vanuit WOWmundo begeleiden wij teams en individuen in het nemen van stappen richting duurzaam geluk of zoals ik het noem, Dancing through life 😉

In deel 2 ga ik in op de hartslag van organisatieculturen en hoe je deze positief kan inzetten om werkgeluk binnen je organisatie te vergroten.

*Flow: refereert aan een mentale toestand waarin een persoon volledig opgaat in zijn of haar bezigheden. Belangrijkste theoreticus achter dit concept is de Amerikaanse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi.